1983: The Rock Steady Crew, ghetto-blasters en breakdancers

Breakdance ontwikkelt zich in de jaren zeventig als dans van de straat. Richard Colon en Kenneth Gabbert, beide lid van de Rock Steady Crew, noemen niet alleen James Brown en kungfu-films als inspiratiebronnen maar wijzen ook naar het boek ‘Rob Roy on the Baltic’ qua gymnastische oefeningen. Aan het begin van de jaren tachtig bloeit de dansstijl op, mede ook vanwege het toenemende succes van rap en hiphop.

In 1977 beginnen Jimmy Dee en Jimmy Lee in de New Yorkse wijk The Bronx de voorloper van Rock Steady Crew dat in eerste instantie een act was die alleen op straat actief was. Iedereen kon dan ook meedoen maar je werd pas lid van het collectief als je een battle met succes wist af te voltooien. Kandidaten moesten kun kwaliteiten laten zien aan een bestaand lid van de groep en die velde daarna het uiteindelijke oordeel.

Richard Colon (Crazy Legs) is één van de eerste leden van de Manhattan-tak van de groep en werd geïntroduceerd door zijn oudere broer toen hij 9 jaar oud was. “Toen ik voor het eerst van de dans hoorde in 1977 heette het ‘b-boying’. Op het moment dat de media er lucht van kreeg, ergens in 1981 of 1982, werd het ‘breakdancing’ en ik ben het toen ook zo gaan noemen”, zo deelde hij. Het werd de dans van de straat en werd onlosmakelijk verbonden met de draagbare radio die, gevoed door batterijen, beats produceerde voor de dansers. Crazy Legs werd later president van de Rock Steady Crew.

Crazy Legs kreeg, ten tijde van het eerste succes in 1983, gezelschap van vice-president Ken Swift (Prince), Buck 4, Kiriaki, Doze en zangeres Baby Love. Crazy Legs had eerder dat jaar al even geroken aan het succes toen hij te zien was in de film Flashdance. Daar mocht hij helpen met de moves van Jennifer die de dans uitbesteedde aan een zevental stand-ins. “Ja, daar was ik er ook één van. Als je haar ziet rondtollen op de grond, dat ben ik”, zo vertelde hij in een interview met de BBC. Heel trots was hij er overigens niet op want om zo goed mogelijk op Jennifer te lijken moest hij natuurlijk ook haar kleding dragen.

(Hey You) The Rock Steady Crew werd een verrassende nummer 1-hit en een One Hit Wonder van de Amerikaanse groep. In 1984 volgde er zelfs een compleet album met daarop, naast de nummer 1-hit, nog een zestal andere nummers. Het hitparadesucces van The Rock Steady Crew bleef slechts beperkt tot één hit die de Top 40 dan weer wél voor vier weken wist aan te voeren.

Deel dit...