1983: De Red Hot Chilli Peppers worden opgericht

De Red Hot Chili Peppers worden in 1983 opgericht door zanger Anthony Kiedis en bassist Flea. De twee deden dat in eerste instantie als Tony Flow And The Miraculously Majestic Masters Of Mayhem. Die naam veranderde al snel in The Red Hot Chili Peppers met de release van hun debuutalbum in 1984. Na wat personele veranderingen en het overlijden van gitarist Hillel Slovak komen drummer Chad Smith en toetsenist John Frusciante in de groep.

In 1990 doen ze met Higher Ground in ons land voor het eerst van zich spreken met een notering in de Tipparade. Niet veel later maken ze de overstap van EMI naar Warner Brothers. In 1987 hadden ze Rick Rubin al gevraagd om hun album te produceren maar vanwege verslavingsproblemen in de groep bedankte hij toen voor die eer. In 1990 ging Rubin aan de slag met het vijfde album van de Peppers, Blood Sugar Sex Magik dat uiteindelijk in het najaar van 1991 verscheen met Give It Away de eerste single die in ons land de eerste keer niet wilde lukken. Met de opvolger, Under The Bridge, lukte het wel. Rick Rubin kwam een gedicht tegen toen hij door het notitieboek van Anthony Kiedis bladerde en was meteen geraakt: “Ik vond het prachtig en zei ‘dit gaan we doen’”. Kiedis zelf twijfelde omdat hij het niet vond passen bij de stijl van de groep en bestempelde het als te emotioneel. Zelf had hij de notities gemaakt doen hij radeloos was, emotioneel in de knoop zat en het contact met zijn groep was kwijtgeraakt. In die periode voelde hij dat de stad Los Angeles zijn enige vriend was. Terwijl hij het, op aanraden van Rubin, al zingend, een poging gaf zette de band een beat en melodie in waarna Under The Bridge geboren werd.

John Frusciante was achteraf niet gelukkig met het enorme succes. De groep wist reuring te creëren door naakt op het podium te verschijnen met alleen een sok over hun geslachtsdeel maar was nu commercieel geworden. “We zijn te populair. Van mij hoeft deze mate van succes niet. Ik wil gewoon trots zijn door muziek te spelen in de clubs zoals jullie twee jaar gelede deden.” Het leidde al snel tot het eerste vertrek van John uit de Peppers.

Na Under The Bridge scoorde de Amerikaanse band met Californication (2000), By The Way (2002), Dani Californication (2006) en Snow (Hey, Oh) (2006) nog vier top 10-hits maar hun eerste Top 40-hit bleef altijd hun grootste succes. De Red Hot Chili Peppers wist uit te groeien tot één van de best verkopende bands aller tijden. Zes keer wisten ze een Grammy Award binnen te slepen en in 2012 werden ze opgenomen in de Rock And Roll Hall Of Fame.

Deel dit...