1979: I Was Made For Lovin’ You groeit uit tot hit van het jaar 1979

Je hebt de ambitie om wereldberoemd te worden, maar je wil rustig over straat kunnen lopen. Deze combinatie is op het oog onmogelijk, maar de bandleden van Kiss hebben het mogelijk gemaakt. De hardrockband treedt op met zijn kenmerkende maskers en extravagante kostuums. Deze optredens worden daarnaast niet onthouden van brandende objecten en bloed. Deze opmerkelijke verschijning in de muziekwereld brengt op 18 februari 1974 het eerste album uit, vernoemd naar de naam van de band: Kiss..

Een commercieel succes wordt het niet, maar in de hardrock- en heavymetalwereld wordt Kiss razend populair. De formatie treedt vanaf februari 1974 doorlopend door binnen de Verenigde Staten om een groot scala aan fans te creëren en daarna voert Kiss dezelfde strategie uit aan de andere kant van de Atlantische Oceaan. Het heeft de groep geen windeieren gelegd, want Kiss groeit uit tot één van de bestverkochte bands ter wereld.

En dan moet het eerste commerciële succes nog komen. In 1979 brengt Kiss het album Dynasty uit, met I Was Made For Lovin’ You als eerste single. Deze plaat heeft een bijzonder hoog discogehalte. Mede daardoor boekt Kiss zijn eerste commerciële succes. I Was Made For Lovin’ You voert vier weken de Top 40 aan en groeit uit tot hit van het jaar 1979. De tweede single Sure Know Something is minstens zo commercieel en komt tot plaats 3.

Het merendeel van de fans van het eerste uur is echter niet te spreken over de commerciële sound van Kiss en neemt daardoor afstand van de band. Hiermee kan Dynasty beschouwd worden als de doorbraak én de doodsteek van Kiss. In de jaren 80 scoort de rockband nog enkele hitjes, maar de glorieuze jaren 70 worden bij lange na niet benaderd.

Deel dit...