1978: One hit wonder Karen Young’s Hot Shot is een succes

De hoogtijdagen van de disco vonden plaats tussen 1975 en 1979. In die periode scoorden Boney M., de Bee Gees, Gibson Brothers, Baccara, Tavares en ABBA nummer 1-hits met platen uit het genre. De disco speelde ook een grote rol in musicalfilms als Saturday Night Fever en Thank God It’s Friday, die flinke bioscoopkrakers werden. Vanaf het jaar 1979 werd de vrije val echter ingezet. Met de kennis van nu was het dus niet zo slim om als beginnende artiest in de herfst van 1978 proberen door te breken als discoact. Mocht deze missie slagen, was namelijk de kans op een eendagsvliegenstatus immens groot.

Karen Young had het ondervonden. Op 23 maart 1951 werd ze geboren in de Amerikaanse metropool Philadelphia, waar ze begin jaren 70 frontvrouw was van de band Sandd. Met deze groep boekte ze geen successen, waarna ze solo ging. In 1978 bracht Karen Young haar debuutalbum Hot Shot uit. De gelijknamige track werd de eerste single van het album. Op 7 oktober 1978 kwam de plaat binnen in de Top 40, waarmee het debuut van Karen Young in de Lijst der Lijsten een feit was.

Hot Shot kwam binnen op nummer 23, een vrij hoge positie voor een debuterende act. Gestaag steeg de discoplaat en op 28 oktober 1978 was Hot Shot terug te vinden op nummer 4. De top 3 bestond toen uit Hopelessly Devoted To You van Olivia Newton-John, Summer Nights van John Travolta, Olivia Newton John & Cast en Dreadlock Holiday van 10cc. Deze drie platen waren monsterhits in het najaar van 1978, waardoor het een lastig verhaal leek voor Karen Young om zich ertussen te nestelen.

Daar slaagde ze toch in, mede omdat de Greasehype in de daaropvolgende weken lichtelijk op zijn retour was. Hopelessly Devoted To You en Summer Nights gingen zakken, Dreadlock Holiday greep de eerste plaats en Hot Shot van Karen Young was op 18 november 1978 de nummer 2. Daarmee was Nederland een van de weinige landen waarin de single een groot commercieel succes werd. Hoewel Hot Shot in de Billboard Hot Dance Club Play twee weken de eerste plaats bezette, kwam Karen Young hiermee niet verder dan nummer 67 in de Billboard Hot 100. In het Verenigd Koninkrijk bleef Hot Shot steken op nummer 34.

En toen werd het 1979 en nam de kritiek op de disco toe. Het voornaamste bezwaar was dat de inhoud ver te zoeken was. Er onstonden tegenbewegingen, waaronder de nummer 11-hit Disco Really Made It (It’s Empty And I Hate It) van Gruppo Sportivo. Het grootste effect van de kritieken was echter dat de populariteit van de discomuziek aan het dalen was. Aangezien dat nou precies gebeurde toen Karen Young nét haar doorbraak achter de rug had, heeft ze slechts één hit achter haar naam staan. Haar populariteit bleef na de jaren 70 beperkt tot Philadelphia, waar ze geregeld optrad.

Helaas had Karen Young een toepasselijke achternaam, want op 26 januari 1991 overleed ze plotseling aan een maagzweer. Karen Young werd slechts 39 jaar.

Deel dit...