1961: The Supremes tekenen legendarisch contract bij Motown

Op 15 januari 1961 tekenen The Primettes een platencontract bij Motown. Platenbaas Berry Gordy is echter ontevreden over de groepsnaam van het dameskwartet. Hij geeft de leden vervolgens enkele suggesties voor een nieuwe naam. Barbra Martin, Florence Ballard, Mary Wilson en Diana Ross kiezen uiteindelijk voor The Supremes, hoewel laatstgenoemde aanvankelijk niet zo blij is met deze naam. Zij vindt het ‘te mannelijk klinken’.

Diana Ross legt zich er toch bij neer en gaat knallen bij The Supremes! Na een stroeve start is de absolute doorbraak een feit in 1964. Met Where Did Our Love Go bezet het trio (Martin heeft de groep inmiddels verlaten) de eerste plaats in de Amerikaanse Billboard Hot 100. Daarmee is het de eerste van elf (!!) nummer 1-hits in de belangrijkste hitlijst van de Verenigde Staten. In Nederland is Where Did Our Love Go één van de drie singles van The Supremes die op 2 januari 1965 genoteerd staan in de allereerste Top 40.

De andere twee zijn Come See About Me en Baby Love. Ook deze twee platen zijn Amerikaanse nummer 1-hits, maar in Nederland bereikt alleen Baby Love de top 10. Hierna wordt het bovenste kwart van de Top 40 alleen nog maar bereikt met The Happening in 1967. Klassiekers als Stop! In The Name Of Love (1965) en You Can’t Hurry Love (1966) blijven zelfs steken in het rechterrijtje.

In 1983 bestaat Motown 25 jaar. Ter gelegenheid daarvan heeft Phil Collins de hit You Can’t Hurry Love gecoverd als ode aan het platenlabel. De versie van Collins doet het stukken beter dan het origineel van The Supremes: de Brit voert vier weken de Top 40 aan.

Deel dit...