1984: BBC onderbreekt Frankie Goes To Hollywoods’ Relax

Sinds 30 september 1967 is The Radio 1 Breakfast Show vaste prik op BBC Radio 1. Van januari 1981 tot april 1986 is het gepresenteerd door Mike Read. Op 11 januari 1984 draait hij Relax van Frankie Goes To Hollywood in zijn show. Hij onderbreekt het lied echter halverwege. De reden daarvoor is de ronduit controversiële tekst en dito videoclip van de plaat.

Het gaat om de regel Relax, don’t do it / when you want to suck it, do it / relax, don’t do it / when you want to come. Volgens Mike Read en de BBC verwijst deze tekst naar homoseks, zeker gezien het feit dat de videoclip van Relax zich afspeelt in een homobar. Frankie Goes To Hollywood zal Read ongetwijfeld dankbaar zijn voor de enorme hoeveelheid aan publiciteit die Relax heeft gekregen, want twee weken na de actie van de DJ stijgt de single naar de eerste plaats in het Verenigd Koninkrijk.

Al snel wordt de rest van de wereld aangedaan, waaronder Nederland. In de Top 40 komt Relax in februari 1984 tot nummer 5, achter klassiekers als When The Lady Smiles van Golden Earring, Radio Ga Ga van Queen en Love Is A Battlefield van Pat Benatar. Later in 1984 scoort Frankie Goes To Hollywood een nummer 1-hit in Nederland met opvolger Two Tribes. De plaat voert drie weken de Top 40 aan.

Andere hits van Frankie Goes To Hollywood zijn The Power Of Love (nr. 9 in 1985) en Rage Hard (nr. 7 in 1986). In 1987 gaat de band uit elkaar. Leadzanger Holly Johnson scoort in 1989 drie Top 40-hits, waaronder Americanos (nr. 6). Zijn solocarrière verbleekt echter ten opzichte van zijn loopbaan bij Frankie Goes To Hollywood.

Deel dit...