1970: Jin-Go-Lo-Ba debuut van Santana

Op 3 januari 1970 komt Jin-Go-Lo-Ba van Santana binnen in de Nederlandse Top 40, waarmee het debuut van de band een feit is. De Mexicaanse formatie werd in 1966 opgericht door gitarist Carlos Santana en zorgt in de periode 1970-1971 voor een vernieuwing in de popmuziek. De bijzondere mix van rockmuziek en de diepgewortelde Latijns-Amerikaanse invloeden van de leden van Santana blijkt aan te slaan, want de debuutsingle Jin-Go-Lo-Ba bereikt de vierde plaats in de Top 40.

In 1970 en 1971 behalen ook Evil Ways, Soul Sacrifice, Oye Como Va en Everybody’s Everything de Lijst der Lijsten, maar geen van deze hits komt in de buurt van het succes van Jin-Go-Lo-Ba. Vervolgens wordt de bezem door de band gegooid, omdat Carlos Santana meer de spirituele kant op wil gaan met zijn muziek. Daarnaast is hij fervent jazzliefhebber en wil hij derhalve invloeden van deze muziekstijl verwerken in de muziek van Santana.

Dat pakt in eerste instantie goed uit. Samba Pa Ti wordt eind 1973 de grootste hit sinds de debuutsingle van Santana, maar de top 10 wordt net niet bereikt. Het succes van Samba Pa Ti weet geen waardig vervolg te krijgen, waarmee Santana zich in de tweede helft van de jaren 70 genoodzaakt voelt om weer terug te gaan naar de latin rock. Dat levert de Mexicaanse band bijna een nummer 1-hit op, maar Scott Fitzgerald en Yvonne Keeley staan met If I Had Words een nummer 1-notering voor She’s Not There in de weg.

Lange tijd lijkt dat de laatste top 10-hit te zijn voor Santana. Met I’ll Be Waiting (nr. 11 in 1978) en Hold On (nr. 14 in 1982) komt de band weliswaar in de buurt, maar voor een notering in het bovenste kwart van de lijst moeten Carlos Santana en zijn bandmaten wachten tot het nieuwe millennium. In het voorjaar van 2000 bereikt Maria Maria de tweede plaats, waarmee de hoogste positie van She’s Not There is geëvenaard. Uiteindelijk komt Santana tot vijftien Top 40-hits, maar nog belangrijker is dat de formatie uit Mexico beschouwd kan worden als een icoon van de Latijns-Amerikaanse muziek.

Deel dit...