December 1980: Moord op John Lennon boost voor klassiekers Happy Xmas en Imagine

De Amerikaan Mark Chapman was acht jaar oud toen The Beatles de wereld veroverden met I Want To Hold Your Hand. Hij werd groot fan van The Fab Four en van bandlid John Lennon in het bijzonder. Nadat Chapman zich bekeerde tot het Christendom, sloeg zijn idolatie jegens Lennon echter om in afkeer. Hij beschuldigde Lennon van godslastering wegens diens uitspraak dat The Beatles populairder waren dan Jezus Christus.

Op 8 december 1980 brengt Mark Chapman een bezoekje aan New York, waar John Lennon op dat moment verblijft. Daar heeft Chapman het album Double Fantasy van Lennon laten signeren. Het blijkt een onderdeel van een plan te zijn. Dat plan moet resulteren in de moord op John Lennon. Mark Chapman slaagt in zijn plan. Hij raakt John Lennon met vier kogels in diens rug. De legende uit Liverpool overlijdt later aan zijn verwondingen. John Lennon is 40 jaar geworden.

Op het moment van de moord staat John Lennon in de Top 40 genoteerd met (Just Like) Starting Over. Dat was de allereerste opname van de ex-Beatle sinds 1975! Na dat jaar trok hij zich terug uit de muziekwereld om zijn zoontje Sean op te voeden. Het afscheid van de muziekwereld is voor weinig artiesten voorgoed en ook bij John Lennon begon het in 1979 weer te kriebelen. Hij begon met de opnames van zijn nieuwe album Double Fantasy.

Als eerste single werd (Just Like) Starting Over uitgebracht. Op 22 november 1980 kwam de plaat binnen op nummer 34 en later leek John Lennon met zijn comebacksingle te blijven steken op plaats 25. Na zijn dood op 8 december 1980 groeit (Just Like) Starting Over echter uit tot een top 10-hit. In 1981 bereiken de klassiekers Happy Xmas (War Is Over) en Imagine opnieuw de bovenste tien.

Deel dit...