29 Januari 1979: Brenda Spencer gearresteerd

Op 29 januari 1979 opent de zestienjarige Brenda Spencer met het geweer van haar vader, vanuit haar slaapkamerraam, het vuur op het schoolplein van de Cleveland Elementary School in het Amerikaanse San Carlos. De rector en de conciërge hierbij komen om het leven. Negen leerlingen raken gewond. Het duurt uren voordat Brenda Spencer wordt gearresteerd. Intussen belt zij met journalisten. Op de vraag waarom zij dit heeft gedaan, antwoordt Brenda Spencer: “Ik hou nu eenmaal niet van de maandag. Dit zorgt tenminste voor wat afwisseling”. Haar uitspraak inspireert Bob Geldof, de zanger van The Boomtown Rats, tot het schrijven van I Don’t Like Mondays. Deze single wordt op 13 juli 1979 in Engeland uitgebracht. Hij staat vanaf 4 augustus 1979 vier weken op nummer één. In Nederland bereikt I Don’t Like Mondays in de Top 40 de tweede plaats. Brenda Spencer wordt in oktober 1979 tot 25 jaar gevangenisstraf veroordeeld.

Deel dit...