Freddie Mercury overleden op 24 November 1991

Een dag nadat officieel bekend is gemaakt dat hij aids heeft, overlijdt Freddie Mercury op 24 November 1991 rond 19.00 aan de gevolgen van een longontsteking in zijn huis in Holland Park in Londen. Freddie Mercury wordt als Farookh Bulsara geboren op 5 September 1946 in Stone Town, Zanzibar, een eiland voor de kust van India. Op zijn 18e emigreert de familie Bulsara naar Engeland. Farookh gaat studeren aan het Ealing Art College waar hij afstudeert in Kunst en Ontwerp, wat later goed van pas komt bij het door hem ontworpen logo van Queen. Eind 1968 richten de kunstacademiestudenten Brian May, Roger Taylor en Tim Staffel de groep Smile op, waarmee in 1969 de single Earth/Step On Me wordt gemaakt, die uitsluitend in de Verenigde Staten wordt uitgebracht. In 1970 wordt Staffel vervangen door de zich dan Freddie Mercury noemende, Bulsara die de groepsnaam verandert in Queen. In Februari 1971 komt John Deacon de band versterken. Er wordt twee jaar lang veel opgetreden in Londen en omgeving, alvorens men in Maart 1973 bij EMI tekent. Die zomer verschijnt Queen waarvan de single Keep Yourself Alive wordt getrokken. Ondanks duidelijke Led Zeppelin- en Deep Purple-invloeden heeft Queen toch een zeer eigen geluid, wat voornamelijk te danken is aan de vocale kwaliteiten van Mercury en May’s aparte spel op zijn zelfgebouwde gitaar. Queen groeit uiteindelijk uit tot één van de meest bekende rockgroepen van de wereld. Vanaf het einde van de jaren 80 verschijnt Freddie Mercury nog maar zelden in de openbaarheid. In 1991 komt de cd Innuendo uit. De begeleidende videoclip geeft vooral computer-animaties te zien. Inmiddels worden de geruchten dat Mercury Aids heeft steeds sterker, mede vanwege het feit dat hij nog maar zelden te zien is. In de zomer van 1991 verschijnt de videoclip van I’m Going Slightly Mad, waarin de zanger weer te zien is. Maar ondanks make-up en pruik is het heel duidelijk, dat Freddie sterk vermagerd is. Hierna komt These Are The Days Of Our Lives uit, waarin Freddie Mercury voor het laatst te zien is in een videoclip. Achteraf wordt bekend dat het maken van deze clip heel veel energie van hem heeft geeist, want Mercury heeft inderdaad aids. Pas op 23 November 1991, één dag voor zijn overlijden, wordt dit officieel bekend gemaakt. Freddie Mercury is 45 jaar geworden. In Montreux is een standbeeld van Freddie Mercury geplaatst, uitkijkend over het meer van Geneve en met zijn rechterhand opgeheven, een houding die Freddy tijdens zijn concerten vaak aanneemt wanneer hij wilde dat het publiek meezingt.

Deel dit...