1983: Toen op 1: The Shorts met Comment Ça Va

In het voorjaar van 1983 zien we voor de derde keer een nummer 1-hit bovenaan de Top 40 waarin twee talen te horen zijn.

Eddy de Heer runt halverwege jaren zeventig met zijn broer Danny het bureau Bliksemprodukties. De twee maken shows voor kinderen. Daarin spelen ‘sterren’ uit populaire tv-series de hoofdrol en voor de muzikale afwisseling wordt er een muzikale talentenjacht georganiseerd. Zo worden in 1977 ook zanger en gitarist Hans van Vondelen, toetsenist Erik de Wildt, drummer Peter Wezenbeek en bassist Hans Stokkermans gevonden. Dat jaar ontstaat in Leiden de groep De Bliksemafleiders die later wordt omgedoopt tot The Shorts.

In 1981 verschijnt er met Don’t Wanna Do It een eerste Engelstalige single van het viertal bij CNR maar de jongens weten weinig succes te scoren. De B-kant van de single, Hands Off My Baby, was geschreven door Eddy de Heer zelf en hij bleef de groep aanmoedigen om vooral door te gaan. Zo kwam ook Comment Ça Va tot stand. Het Engelstalige nummer viel niet in de smaak maar platenmaatschappij EMI wilde het wel uitbrengen als de groep er ook een Nederlandstalige versie van zou komen. Jack de Nijs vertaalde en bewerkte het nummer en deed ook de productie.

In februari van 1983 wordt de single uitgebracht maar de publieke radiostations schuiven het vinyl snel terzijde. Toch weet het nummer een verkoop van 10.000 exemplaren te realiseren, zuiver en alleen door alle aandacht die de piratenzenders aan het nummer besteden. Hilversum moest dus eigenlijk wel mee en al snel groeit de groep uit tot een populaire jongensband. Comment Ça va werd vervolgens vertaald in het Frans, Spaans en Duits en ook buiten de landsgrenzen werden miljoenen singles van het viertal verkocht. Alleen al in Frankrijk werden anderhalf miljoen singles verkocht, op dat moment zelfs een unicum voor een buitenlandse groep.

In Nederland weten The Shorts met Je Suis, Tu Es nog een tweede hit te scoren als die single twee weken op nummer 4 komt. Ook verschijnt dan het album Comment Ça Va dat de top 10 van de Nederlandse albumlijst weet te bereiken. Vijf volgende singles moesten het doen met alleen een notering in de Tipparade. Het tweede album, M’n Laatste Concert, levert in 1985 geen succes meer op. Na een aantal personele wisselingen besluit de groep er in 1987 een punt achter te zetten.

Na The French Song (Quand Le Soleil..) en Denis is Comment Ça Va de derde tweetalige nummer 1-hit en voor het eerst gebeurt dat in een combinatie met de Nederlandse taal. Later zou het Nederlands in nog drie nummer 1-hits worden gecombineerd met een andere taal maar nooit was dat in combinatie met Franse teksten.

Deel dit...