1993: Mockin’ Bird Hill van Roots Syndicate op 1 in de Top 40

In 1950 verschijnt Mockin’ Bird Hill dat qua instrumentale opzet stamt uit 1915 en is opgenomen door Calle Jularbo als Livet I Finnskogarna, vertaald als ‘leven in de Finse bossen’.

Het walsje werd door Vaughn Horton, ergens in de jaren dertig, voorzien van tekst die hij verzon tijdens zijn toenmalige werkzaamheden in de mijn. In 1950 kan hij het nummer uitbrengen met de Pinetoppers, een groepje waarin Vaughn samen met zijn broer Roy speelde. Het nummer kreeg daarna verschillende covers, waaronder die van Les Paul en Mary Ford. Patti Page hoorde het nummer voor het eerst op het vliegveld van Chicago en moest met grote spoed naar de opnamestudio om ook een versie te maken. Ze werd overgeboekt op een vlucht naar New York waar ze met een limo werd overgebracht naar de studio van Bob Fine. “Ik deed alleen dat nummer en kon niet wachten tot haar vaste dirigent het hoorde die vanwege de snelheid niet mee kon helpen. Hij was dik tevreden en nam op zijn beurt contact op met de platenmaatschappij om te vertellen dat het goed was. Die lieten hem vervolgens weten dat er ondertussen al 200.000 singles in de markt waren gezet. Zo stond er, een paar weken na de release van de versie van Paul en Ford ook een uitvoering van Patti Page in de Amerikaanse hitlijst.

In 1964 bewerkt de Britse groep The Migil 5 het nummer tot een vierkwartsmaat en daarmee bereiken ze in het voorjaar de tiende plek in de Britse hitlijst. Die versie ligt het dichtst bij de versie die we in 1993 leren kennen via Roots Syndicate. De groep was in 1986 ontstaan in Rotterdam met zanger Winfried Kicken, gitarist Gilan Mijnals, bassist Bally Sporkslede, drummer Eric Tuinfort en percussioist Willy Bouman. De groep deed geregeld festivals en voorprogramma’s waarin ze hun reggaemuziek konden delen met het publiek. In 1993 worden ze gevraagd het een singleversie te maken van Mockin’ Bird Hill. Dat nummer was ingezet in een reclamecampagne van Centraal Beheer en vanwege het succes leken er kansen te liggen. De verzekeraar introduceerde in 1985 de reclameslogan ‘Even Apeldoorn bellen’ en bouwde daar sterke commercials omheen. Zo ook de rastaman die met zijn karretje strepen op de weg trekt. Tijdens zijn werk langs de afgrond wijkt hij uit voor een overstekende egel maar weet hij zijn karretje op de weg te houden. De getrokken lijn die hij daarbij op de weg heeft achtergelaten is de inleiding naar de slogan van de verzekeraar.

Op 6 februari 1993 komen er twee versies van Mockin’ Bird Hill binnen in de Top 40. De versie van Roots Syndicate staat twee weken later op nummer 1 waar de versie van Albert West op dat moment op nummer 24 de hoogste positie bereikt.

Deel dit...