1974: Tigerfeet van Mud is een grote hit in Nederland

De Britse band Mud stijgt op 30 maart 1974 naar de eerste plaats met Tigerfeet. Daarmee beëindigt Mud de hegemonie van het lied DynaMite van… Mud. Mud is daarmee de eerste act sinds The Beatles die zichzelf van de troon stoot. Pas 37 jaar later is zangeres Adele de derde artiest die zichzelf van de eerste plaats stoot. Simon & Garfunkel en Olivia Newton-John zijn heel dicht bij deze prestatie in de buurt gekomen. Zij bezetten ook ooit de top 2, maar respectievelijk Cecilia en Summernights kwamen niet verder dan de tweede plaats, nadat El Condor Pasa en Hopelessly Devoted To You op #1 stonden.

Mud bestaat uit Les Gray, Rob Davis, Ray Stiles en Dave Mount. 1974 wordt echt het jaar van Mud, want ook hun drie volgende hits halen de top-2: The cat crept in (#2), Rocket (#2) en Lonely this Christmas (#1). In 1975 en ’76 worden de hits langzaamaan kleiner en in 1977 komt de groep zelfs niet meer verder dan de Tipparade, waarmee het grote succes voorbij is. Rob Davis duikt zo’n 25 jaar later echter weer op als co-auteur van twee succesvolle danceplaten: Groovejet (If this ain’t love) van Spiller (#10 in 2000) en Can’t get you out of my head van Kylie Minogue (#1 in 2001).

Leadzanger Les Gray overlijdt op 21 februari 2004 in de Portugese stad Lagos aan de gevolgen van keelkanker. Hij is slechts 57 jaar geworden. Drummer Dave Mount verruilt op 2 december 2006 het tijdelijke voor het eeuwige, op de leeftijd van 59 jaar. Ze hebben een rijke erfenis achtergelaten, voornamelijk met werken die uit 1974 stammen.

Deel dit...