1 april 1984: Marvin Gaye doodgeschoten door zijn vader

Eén van de meest verrassende comebacks uit de jaren 80 kwam op naam van Marvin Gaye. De soulzanger scoorde in de periode 1977-1982 geen hits meer en het ging meer en meer bergafwaarts met hem, zowel muzikaal als persoonlijk. Zijn drugsverslaving nam ernstige vormen aan en zorgde voor de scheiding met Janis Hunter. In 1981 streek hij plotseling neer in België, waar hij werkte aan zijn lp Midnight Love. De eerste single van deze plaat was Sexual Healing, dat in 1982 de derde plaats haalde. Het was de grootste Top 40-hit van Marvin Gaye.

Dit succes was echter van korte duur. Zijn drank- en drugsproblemen hielden aan en hij bleef kampen met depressiviteit. In 1983 keerde hij terug naar de Verenigde Staten en kwam hij in confrontatie met zijn vader. Marvin Gaye sr. keurde de levenswijze van zijn zoon sterk af en dat leidde tot hoog oplopende ruzies. Op 1 april 1984 komt het niet alleen tot een gevecht op verbaal vlak, maar ook op fysiek. Vier maanden nadat Marvin jr. een vuurwapen cadeau gaf aan zijn vader, schiet Marvin sr. zijn zoon met dat vuurwapen in het hart. Marvin Gaye jr. is op slag dood. Hij is 44 jaar geworden.

Als gevolg daarvan wordt de vader aangeklaagd voor moord, maar hij verklaart dat hij uit zelfverdediging heeft geschoten. In hoger beroep krijgt hij gelijk en verdwijnt hij zes jaar in de cel wegens doodslag. Het vuurwapen waarmee hij de daad heeft verricht, heeft hij nota bene als kerstcadeau gekregen van zijn zoon. In maart 1985 stijgt Nightshift van The Commodores naar de eerste plaats in de Top 40. In het eerste couplet wordt Marvin Gaye jr. geëerd. Het tweede couplet is een eerbetoon aan de eveneens in 1984 overleden soullegende Jackie Wilson.

Deel dit...