1978: Onbedoelde zelfmoord van Chicago-gitarist Terry Kath

Tussen 1969 en 1973 scoorde de Amerikaanse band Chicago reeds vijf Top 40-hits, maar de absolute doorbraak vond plaats in 1976. Hitsingle If You Leave Me Now voerde vier weken de Top 40 aan, waarna opvolgers Wishing You Were Here en Baby What A Big Surprise respectievelijk de dertiende en de derde plaats bereikten in 1977. De beste periode in de geschiedenis van deze rockband wordt op 23 januari 1978 abrupt beëindigd, wegens het tragische overlijden van gitarist Terry Kath.

Vuurwapens vormden een grote hobby van Kath. Om onbekende redenen nam hij een paar wapens mee naar een feestje. Nadat de meeste genodigden reeds waren vertrokken, ‘schoot’ hij meerdere keren met een ongeladen pistool tegen zijn hoofd. Daarna pakte hij een ander pistool. Gastheer Don Johnson (een roadie, niet de acteur) waarschuwde Kath om voorzichtig te doen, maar de gitarist stelde Johnson gerust door te zeggen dat de pistool ongeladen was.

Dat bleek echter een pijnlijke vergissing. Een fatale ook. Nadat hij de trekker overhaalt en recht in zijn slaap schiet, is Terry Kath op slag dood. Volgens de lijkschouwer betreft het hier een ongeluk en was Kath onder invloed van drugs. Terry Kath heeft slechts 31 jaar mogen leven. De muzikale hoogtepunten van de band Chicago uit het voorbije jaar komt hiermee op een zeer laag pitje te staan. Gitarist Donny Dacus neemt de vacante plek in Chicago over.

Het gaat vervolgens niet van harte met de band. Het duurt tot 1982 voordat de formatie uit Chicago weer in de Top 40 te vinden is. De single Hard To Say I’m Sorry blijft dan steken op nummer 22 en de twee andere hits van Chicago uit de jaren 80 lopen eveneens een plek in het linkerrijtje mis. De laatste Top 40-hit is echter de grootste hit sinds Baby What A Big Surprise uit 1977. Look Away bereikt in 1990 de negende plaats.

Deel dit...