1979: ‘YMCA’ groeit uit tot DE homohit uit de muziekgeschiedenis

In januari 1979 scoren de Village People een nummer een hit met het nummer YMCA. Village People is een idee van Jacques Morali, een Franse producer die in New York woont.

In een homobar in Greenwich Village ontmoet hij Felipe Rose, een danser die verkleed als indiaan optreedt. Morali krijgt het idee om een groep op te richten met machomannen die homo’s moet aanspreken. Met een aantal sessiezangers neemt hij de singles ‘San Francisco’, ‘In Hollywood’ en ‘Macho Man’ op. ‘In Hollywood’ haalt in de zomer van 1978 de Nederlandse Top 40, ‘Macho Man’ haalt in de Verenigde Staten een 25e plek en levert goud op.

Omdat de nieuwe act gevraagd wordt voor TV-optredens, neemt Morali fotomodellen aan om Village People een gezicht te geven. Na het eerste (mislukte) optreden ontslaat hij op één na alle leden. Met de nieuwe bezetting ontstaat ook de gimmick van de verschillende outfits. Vitor Williams is de politie-agent, Alex Briley de sportman, David Hodo de bouwvakker, Randy Jones de cowboy, Glenn Hughes de leernicht en Felipe Rose uiteraard de Indiaan. Met dit zestal neemt Morali eind 1978 de single ‘YMCA’ op, over de Young Man Christian Association (een organisatie die over de hele wereld opvangcentra voor jongeren heeft). Het nummer haalt begin 1979 de eerste plaats in de Nederlandse Top 40 (‘Paradise By The Dashboardlight’ van Meatloaf verstotend) en staat 14 weken in de lijst.

Ook in de Verenigde Staten is het nummer een groot succes. ‘YMCA’ staat drie weken op de tweede plaats van de Billboard Hot 100 en levert een platina single op. Met ‘In The Navy’ scoren de Village People opnieuw een nummer 1-hit in Nederland. In de Verenigde Staten is de single goed voor goud. In 1979 scoren de heren van Village People een minder grote hit met ‘Go West’ (wat in 1993 door de Pet Shop Boys wordt gecoverd). De discofilm Can’t Stop The Music die het jaar erop verschijnt, flopt genadeloos. Het succes van de groep is dan ook snel afgelopen. Opgeheven wordt Village People nooit, maar na 1981 verschijnt er nooit meer een album. Oprichter en producer Jacques Morali overlijdt in 1991 aan de gevlogen van AIDS.

Deel dit...