1971: Succes voor Mouth & MacNeal met How Do You Do

Willem Duyn en Sjoukje van ‘t Spijker waren in 1970 nog wereldwijd onbekend, maar een jaar later was het tegenovergestelde het geval. Als Mouth & MacNeal bereikten ze in de nazomer van 1971 met hun debuutsingle Hey, You Love de vijfde plaats. Deze plaat zou echter ondergesneeuwd worden door opvolger How Do You Do, dat op 18 december 1971 naar de eerste plaats in de Top 40 stijgt.

Als het aan Maggie MacNeal (Sjoukje van ‘t Spijker) lag, was How Do You Do niet uitgebracht. De B-kant Land Of Milk And Honey vond ze namelijk veel beter, zoals ze in 1996 zou aangeven in het programma Single Luck. Dat de keuze uiteindelijk toch op How Do You Do was gevallen, zal ze achteraf niet zo erg vinden. Niet alleen heeft dit lied vijf weken lang op de eerste plaats in Nederland gestaan, maar ook voert het de Belgische, Deense, Zwitserse en Nieuw-Zeelandse hitlijsten aan.

Ook in de Billboard Hot 100 hebben Mouth & MacNeal hoge ogen weten te gooien. How Do You Do bereikt daar de achtste plaats. Hiermee is het duo na Shocking Blue (nr. 1 met Venus in 1969) en Tee Set (nr. 5 met Ma Belle Amie in 1970) de derde Nederlandse act met een top 10-notering in de belangrijkste Amerikaanse hitlijst. Tot een internationale doorbraak komt het echter niet, wegens de vliegangst van Big Mouth (Willem Duyn).

In de Top 40 draait de hitmachine Mouth & MacNeal nog op volle toeren. Opvolger Hello A staat in 1972 liefst zes weken op nummer 1, waarna You-Kou-La-Le-Lou-Pi (nr. 7 in 1972), Minnie, Minnie (nr. 10 in 1973), Ik Zie Een Ster (nr. 3 in 1974) en Ah, L amore (nr. 10 in 1974) top 10-hits worden. In 1974 gaat het duo uit elkaar. Zowel Willem Duyn als Maggie MacNeal weet daarna nog op solobasis de top 10 te bereiken. Willem Duyn overlijdt op 4 december 2004 aan een hartstilstand. Hij is 67 jaar geworden.

Deel dit...