10CC: Na Donna, Dreadlocks en Wallstreet nog steeds actief in de muziekwereld

In januari van 1973 debuteert 10cc in de hitlijsten met Donna dat op nummer 2 komt. Met de opvolger is het raak en scoort de Britse groep anderhalf jaar later voor het eerst een nummer 1-hit in de vaderlandse Top40.

Graham Gouldman speelt sinds 1963 in verschillende groepen in Manchester, waaronde The Whirlwinds. De eerste single die Gouldman in 1965 aanbiedt aan platenlabel Columbia wordt geweigerd. Uiteindelijk werd dat nummer, For Your Love, aan The Yardbirds gegeven die er in ons land hun eerste hit mee scoorden. De groep stapt later dat jaar over naar Immediate en brengt daar verschillende singles uit. In de jaren die volgen legt Gouldman zich meer toe op het schrijven van muziek voor anderen, waaronder ook voor Marmalade, Herman’s Hermits en de Hollies. In 1968 voegt Gouldman zich als bassist bij The Mindbenders nadat Bob Lang daar is vertrokken. Dat leverde slechts één single op, Uncle Joe, the Ice Cream Man voordat de groep er definitief mee stopte.

Graham Gouldman en Eric Stewart gaan verder in de groep Hotlegs maar daar kan Gouldman niet altijd meewerken vanwege verschillende verplichtingen als schrijver. In 1970 leveren Eric Stewart, Lol Creme en Kevin Godley de track Neanderthal Man af, zonder dat Graham daar een bijdrage aan had geleverd. De single wordt een succes en weet de 24e plaats in de Top 40 te bereiken. Met Gouldman later weer terug in de gelederen maken ze verschillende nummers die veelvuldig worden afgewezen. Donna vormt een uitzondering en producer Jonathan King komt met de naam 10cc op de proppen. Die naam zou hij in een droom hebben gezien aan de gevel van het Hammersmith Odeo in Londen: “10cc The Best Band In The World” .

Donna komt in januari 1973 in de Top40 terecht en staat twee weken op de tweede plaats. Na Donna volgen er drie singles van hun titelloze debuutalbum maar in ons land weten die geen succes te worden. In mei 1974 verschijnt hun tweede album, Sheet Music, waarvan The Wall Street Shuffle de tweede single is.

In het nummer wordt gezongen over de financiële handel en wandel op de belangrijke handelsstraat in Manhattan, New York. Fortuinlijke families als Getty (bekend van de olieindustrie), Rothschild (uit het bankwezen) en Howard Hughes (investeerder en vliegtuigbouwer) worden in het nummer bezongen. The Wall Street Shuffle deed er 9 weken over om de eerste plaats in de Top 40 te bereiken. In het Verenigd Koninkrijk kwam de single niet verder dan een tiende plaats.

Van het album Sheet Music wist ook Silly Love de top 10 te bereiken. In het najaar van 1978 brengt de groep met Bloody Tourists hun zesde studioalbum uit en van dat album weten ze dan een tweede nummer 1-hit te scoren met Dreadlock Holiday.

In 1983 scoorde 10cc zijn laatste hit. (Food For Thought) Leden van de groep zijn nog steeds actief in de muziek, maar tot een reünie kwam het (nog) niet.

Deel dit...