Herfst 1997: INXS leadzanger Hutchence pleegt zelfmoord

In de herfst van 1990 vierde INXS zijn comeback in de hitlijsten. De Australische rockband had het succesalbum Kick eindelijk voorzien van een opvolger, getiteld X. De eerste single daarvan werd Suicide Blonde. De track behaalde in de Top 40 de vijfde plaats en dat was (en is) de hoogste notering ooit van een hit van INXS. De titel Suicide Blonde kwam van de benaming van een vrouw die haar eigen haarkleur ‘doodt’ om als blondine haar leven voort te zetten. Op 22 november 1997 heeft de plaat abrupt een hele andere lading gekregen.

INXS bracht eerder dat jaar nog het album Elegantly Wasted uit, wanneer de 37-jarige leadzanger Michael Hutchence dood wordt gevonden in een hotel in Sydney. Hij heeft zichzelf met een broekriem opgehangen aan een deurdranger. Hij leed aan depressiviteit en was zeer verslaafd aan alcohol en drugs. Zijn vriendin wijt de wanhoopsdaad van Hutchence aan de ruzie die hij met haar ex-man Bob Geldof had. Zij waagt vervolgens een zelfmoordpoging in 1998 en overlijdt op 17 september 2000 aan een overdosis drugs.

Na zijn dood gaat INXS verder met verschillende zangers, onder wie Terence Trent D’Arby. In 2005 verschijnt er een talentenjacht op de Amerikaanse zender CBS, waarin de winnaar de nieuwe leadzanger wordt van INXS. De gelukkige wordt JD Fortune. Met deze nieuwe frontman weet INXS echter niet het succes uit de jaren 80 en 90 te evenaren. In 2012 wordt de band opgeheven.

Deel dit...