Elibert Maathuis

Mijn liefde voor radio begon toen ik zes jaar was en gebiologeerd werd door het groene oog in de oude buizenradio van mijn opa en de draaiknop waarmee je allerlei andere geluiden te horen kreeg. Thuis in Hoogeveen hadden we alleen draadomroep met vier zenders. Met mijn vader ben ik begonnen aan het bouwen van radio’s in jampotten en sigarendoosjes. Dat deden we met spullen van AMROH in Muiden. Die hadden een blad dat uitkwam met alles over het maken van radio’s en de spullen hiervoor. Ik herinner me nog de soldeerbout die op het gasstel heet moest worden en dan gebruikt kon worden.

Samen met mijn vader heb ik veel geëxperimenteerd met van alles en nog wat. Koptelefoons die ook gebruikt konden worden als microfoon zodat ik ook radiootje kon spelen. We luisterden samen vaak naar radio Luxemburg en Stan Haag. Op mijn vijftiende kwam ik als zanger in aanraking met de ‘grote’ radio in Hilversum. Ik mocht auditie doen in Hilversum bij de VARA en dat ging zo goed dat ik mocht optreden voor de radio en op ledenavonden van de omroep.

Mijn belangstelling voor het maken van programma’s was verder gewekt en in 1966 kwam ik terecht bij de RAZO in Delft waar ik met mijn ouders inmiddels naar toe was verhuisd. Daar heb ik tot 1975 gepresenteerd en me met van alles en nog wat bezig gehouden. In 1969 ben ik ook als freelancer gaan werken voor de TROS bij het sportprogramma voor de jeugd. Eind 1975 verhuisde ik naar Soest om te gaan werken bij Veilig Verkeer Nederland als hoofdredacteur/illustrator van de onderwijsbladen. Ik trad ook nog steeds op als zanger/gitarist en kwam zo in contact met de ROVOZ in Hilversum en natuurlijk ben ik daar ook programma’s gaan maken. Omdat daar ook mensen van de NCRV zaten kwam ik ook als freelancer aan de slag bij die omroep. Hier en Nu en een programma met Gerard van de Berg mocht ik als regisseur doen. Eind 1980 kon ik in vaste dienst komen bij de AVRO als verslaggever/presentator van het Radiojournaal. Daar heb ik tot 1987 gewerkt op verschillende afdelingen, zowel radio als televisie.

Ik heb actuele-, toeristische-, economische- en sportprogramma’s gedaan als presentator/verslaggever/regisseur. Maar radio bleef mijn hart bezitten. In de zomer van 1988 ben ik gaan werken bij de regionale omroep Radio West. Tot 1 januari 1989 als presentator van het nieuwsblok eind van de middag en vanaf 1 januari als samensteller/presentator van het dagelijkse programma Maatwerk tussen 9 en 12. Met dat programma veel gedaan op locaties, op podiumwagens, in een speciaal gebouwde studio bij het restaurant van V&D in de Grote Marktstraat in Den Haag. Tijdens de Floriade in Zoetermeer elke dag daar vandaan uitgezonden met live artiesten. In 1994 door omstandigheden gestopt bij Radio West.

Een aantal jaren gefreelancet bij onder anderen Omroep Gelderland en films ingesproken voor wat mediabedrijven. In 2001 begonnen bij RTV Drenthe, waar ik uiteindelijk Hoofdredacteur ben geweest tot september 2007. Heb in die jaren ook nog een Schlagerprogramma gemaakt en gepresenteerd. In 2007 stond ik samen met de hele top van de omroep op straat en ben ik gestopt met omroep. Tot aan mijn pensionering in 2015 heb ik les gegeven op de kunstacademie in Zwolle en heb ik veel opgetreden met theatervrienden van mij in muziektheater producties.

Tijdens de dag van 100 jaar radio in het Kuhrhaus in Scheveningen, heb ik hele dag nieuws gedaan op de hele uren en twee uur een muziekprogramma gepresenteerd. Daar maakte ik kennis met Raymond Kersten en dat was uiteindelijk het begin van mijn hereniging met de radio en uiteindelijk met Radio Seabreeze. Ik maak het programma thuis met keuzes uit mijn eigen discotheek. Ik hoop het nog lang te kunnen doen. En mocht je tussen de regels gemerkt hebben dat er gaten in zitten dan klopt dat. Ik heb nogal wat gedaan op andere werkterreinen, maar radio blijft mijn leven.

E-mail Elibert Maathuis

Deel dit...