15 mei 1971: Aanslag op de Mebo 2

Om tien over acht ’s avonds vertrekken op 15 mei 1971 drie mannen in een rubberboot naar de Mebo 2 van Radio Noordzee Internationaal die voor de kust bij Scheveningen in internationale wateren voor anker ligt. Drie uur later arriveren zij bij het zendschip. Twee van hen klimmen aan boord en plaatsen een bom in de machinekamer. De discjockeys en de bemanning hebben niets in de gaten. Zij kijken op televisie naar een voetbalwedstrijd. Na het vertrek van de rubberboot merkt men aan boord dat de machinekamer in brand staat. Discjockey Alan West vraagt in de uitzending op 220 meter in de middengolf om assistentie voor het blussen van de brand. De schade is (omgerekend) bijna veertigduizend euro. Op 17 mei 1971 wordt Norbert Jurgens, een reclame-medewerker van Radio Veronica, gearresteerd. Hij zou opdracht hebben gegeven voor deze aanslag op de Mebo 2. Een dag later wordt ook Radio Veronica-directeur Bull Verwey gearresteerd. Hij wordt veroordeeld tot één jaar gevangenisstraf.

Deel dit...